کم خونی و فقر آهن چیست؟

نوشته هایی در حوزه پزشکی و سلامتی

کم خونی و فقر آهن چیست؟

۱۶ بازديد
چگونه آهن بر سلامت و تندرستی کلی و همچنین عوارض جانبی احتمالی مرتبط با مصرف مکمل ها یا مصرف انواع خاصی از منابع غذایی غنی از آهن تأثیر می گذارد. علاوه بر این، با در نظر گرفتن این عوامل، دوزهای روزانه توصیه شده برای بزرگسالان و کودکان چیست؟

امیدوارم این اطلاعات به شما در درک بهتر موضوع کمک کند و خوانندگان شما آن را مفید بدانند.

کم خونی یک وضعیت پزشکی است که باعث کاهش سطح گلبول های قرمز سالم می شود. این منجر به کمبود هموگلوبین حامل اکسیژن در بدن می شود که می تواند باعث خستگی، ضعف و سایر علائم شود. شایع ترین نوع کم خونی زنانی را که پریودهای سنگین دارند یا باردار هستند و ناشی از کمبود آهن است (کم خونی ناشی از فقر آهن) را مبتلا می کند. کم خونی همچنین می تواند ناشی از کمبود ویتامین B12 یا فولات یا انواع خاصی از سرطان باشد که در این صورت به این بیماری کم خونی مگالوبلاستیک می گویند.

کم خونی ممکن است تا زمانی که شدید شود و دچار عوارض جدی مانند نارسایی قلبی نشوید، اصلاً هیچ علامتی نشان ندهد. علائمی که رخ می دهند معمولاً ظریف هستند، اما می توانند شامل موارد زیر باشند: * رنگ پریدگی پوست، به خصوص در اطراف ناخن های دست یا در چین های کف دست.

در اینجا فهرستی از منابع غذایی طبیعی برای آهن و چند روش تهیه آنها آورده شده است. به یاد داشته باشید که همه اشکال برابر نیستند. جذب در انواع مختلف متفاوت است: * گوشت قرمز بدون چربی، مرغ، ماهی (تن) و صدف‌ها مانند صدف یا صدف، آهن هِم را تأمین می‌کنند که بهترین شکل آهن قابل جذب در غذاها است. آهن هِم در سلول های خونی، بافت های ماهیچه ای، کبد و برخی از اندام های دیگر یافت می شود. آنها فراهمی زیستی بالایی دارند (به خوبی توسط بدن شما جذب می شوند). * منابع غیرهم شامل غلات، لوبیا، عدس، نخود فرنگی، آجیل، دانه ها، میوه های خشک، اسفناج، کلم پیچ، توفو، غلات غنی شده و آب میوه های غنی شده با آهن هستند. آنها دسترسی زیستی زیادی ندارند (به خوبی توسط بدن شما جذب نمی شوند). * برای استفاده حداکثری از اشکال غیرهم آهن در غذاها:
* آنها را با منبعی بخورید که ویتامین C بالایی دارد. این باعث افزایش توانایی جذب آنها می شود. به عنوان مثال می توان به توت فرنگی، گوجه فرنگی، پرتقال و کلم بروکلی اشاره کرد. * غذاهای خود را با استفاده از ظروف چدنی بپزید، که می توانند آهن را جذب کنند زیرا به مرور زمان از اصطکاک فلز داغ بر روی سطوح دیگر گرم می شود. از یک قاشق چوبی برای هم زدن استفاده کنید. اگر قابلمه یا ماهیتابه چدنی ندارید:
* روغن را در یک تابه گرم کنید و قبل از اضافه کردن غذا، 2 قاشق غذاخوری (30 میلی لیتر) ملاس، سرکه سیب، آب لیمو یا شراب را اضافه کنید. اسیدیته به بدن شما کمک می کند آهن بیشتری جذب کند. به همین دلیل 1 قاشق چایخوری (5 میلی لیتر) عسل را به سبزیجات پخته شده اضافه کنید.

کم خونی وضعیتی است که در آن گلبول های قرمز سالم کافی برای حمل اکسیژن در سراسر بدن وجود ندارد. می تواند ناشی از عوامل ژنتیکی مانند تالاسمی یا بیماری سلول داسی شکل باشد. عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض دود؛ یا شرایط پزشکی مانند مسمومیت با سرب. دو نوع اصلی کم خونی وجود دارد: کمبود آهن و اشکال غیر هموگلوبین مانند کم خونی سیدروبلاستیک. نوع اول رایج ترین نوع است که با سطوح پایین هموگلوبین خون (پروتئین مسئول حمل و نقل اکسیژن در گلبول های قرمز) مشخص می شود.
کم خونی ناشی از فقر آهن را می توان با تغییر رژیم غذایی یا مکمل ها در صورت لزوم درمان کرد. به عنوان مثال، رژیم غذایی روزانه یک فرد باید شامل منابع غذایی غنی از آهن مانند اسفناج، لوبیا و عدس باشد. مصرف این نوع غذاها می تواند به افزایش ذخایر آهن بدن و کاهش نیاز به محصولات غنی شده با آهن کمک کند.

اشکال غیر مبتنی بر هموگلوبین کم خونی کمتر رایج هستند اما ممکن است به گزینه های درمانی فشرده تری مانند ارکیدکتومی با انتقال خون (برداشتن بیضه) نیاز داشته باشند. شدت و مدیریت این نوع کم خونی ها به علت زمینه ای و پاسخ فرد به درمان بستگی دارد. (زندگی سبز)

در مورد عوارض جانبی مرتبط با مصرف مکمل ها یا مصرف برخی منابع غذایی غنی از آهن، برخی از موارد رایج عبارتند از: یبوست، حالت تهوع، و ناراحتی معده. این علائم را می توان با تنظیم دوز و زمان مصرف برای به حداقل رساندن تأثیر آنها بر زندگی روزمره مدیریت کرد. علاوه بر این، اگر در اوایل دوران کودکی به درستی درمان نشود، اثرات بالقوه بلندمدتی مانند مشکلات گوارشی یا تأخیر رشد در کودکان وجود دارد.
تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد